Grease in een nieuw leren jasje

Voor de opdracht van periode 5.4 hebben mijn groepje en ik ervoor gekozen en film te maken. We hebben het verhaal, de sfeer en de liedjes van Grease verwerkt in onze eigen versie van het verhaal. Een versie die misschien wel beter bij 2021 past.

 

 Stap 3: Analyseer je muziekstuk met behulp van de muzikale middelen en schrijf deze puntsgewijs uit.

Het nummer Grease van Grease is ons openingsnummer. Het nummer zet de toon voor onze mini film. Daarom schrijven we de analyse over dit nummer. Het nummer begint meteen goed met een beat een een vrolijke melodie die gespeeld wordt door koperblazers. Na de eerste twee maken komt er een funky baslijntje bij. De klankkleur van het nummer is vrolijk, opgewekt en chill. Als je het nummer luistert gaat je lichaam bijna automatisch van links naar rechts meebewegen op  de maat. Het nummer heeft een eigen en aangename groove. Er zijn niet echt hele grote verschillen in dynamiek. Het nummer gaat niet van heel zacht naar heel luid. Bepaalde delen van het nummer hebben een sterkere dynamiek doordat er een aantal instrumenten stilvallen, op de drum en koperblazers na. Als de muziek daarna door alle instrumenten wordt opgepakt en iets harder wordt gespeeld merk je duidelijk verschil in dynamiek. 

Het tempo is medium. Het is wel een beetje een uptempo nummer maar het nummer gaat niet super snel. Ook is het geen langzaam nummer want er zit een fijne groove. Qua toonhoogte is het nummer niet heel bijzonder. De zanger en instrumenten gaan niet van heel laag naar heel hoog. Het is een fijne hoogte om mee te zingen. 

Als er spanning wordt opgebouwd in het nummer komt dit tot een soort climax en daarna gaat het nummer weer door. De opbouw is er dan voor een instrumentaal gedeelte, de zang komt even stil de vallen en enkel de drum is aan het spelen. Daarna vallen alle andere instrumenten en de zang weer in. Het nummer gaat dan weer verder in zijn oude groove. 

 

You’re the one that I want, ooh, ooh, ooh, honey!